Kepçe kulak, ülkemizde de tüm dünyada da yaygın olarak görülen temelde vücudun genel işleyişine bir etkisi olmayan, dolayısıyla tam olarak bir hastalık olarak nitelendirilemeyen ancak estetik açıdan bireyleri oldukça rahatsız eden estetik bir sorundur. Son yıllarda tıbbın gelişmesi ve estetik operasyonların kolaylaşması ile kepçe kulak sorunu da basit teknikler kullanılarak kolaylıkla tedavi edilmektedir.
Kepçe Kulak Nedir?
Yelken kulak olarak da adlandırılan kepçe kulak sorunu, kulakta en yaygın görülen şekil bozukluğu türüdür ve genellikle kulak bölgesinde yer alan kıkırdakların gevşekliğinden veya kulak kıvrımlarının yetersizliğinden kaynaklanır. İki kulakta birden görülmekle birlikte bazen yalnızca tek bir kulakta da kepçe görünüm olabilir. Kadınlar bu sorunu açık bırakılan saçlarla gizleyebiliyor olsalar da erkeklerde bu pek mümkün değildir.
Kepçe Kulak Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?
Çocukluk döneminden itibaren bu problemi yaşayan kişiler, çevreleri tarafından alay konusu olabilmekte, kişilerde öz güven eksikliği, depresyon gibi psikolojik problemler oluşabilmektedir. Kişilerde sosyal ve psikolojik problemlere yol açmaması açısından kepçe kulak sorunu mümkün olduğunca erken yaşta düzeltilmelidir.
Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Geçmiş zamanlarda kişilere ömür boyu rahatsızlık veren kepçe kulak sorunu, günümüzde basit yöntemler ile kolaylıkla giderilmektedir. Ciddi riskler taşımayan, basit bir estetik cerrahi operasyonu olan kepçe kulak ameliyatı, bir plastik cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir. Hastanın yaşı da göz önünde bulundurularak cerrahın önerisi doğrultusunda lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılabilir. Kulaktaki sorunun seviyesine göre değişmekle birlikte ortalama 45-90 dakikalık bir süreçte tamamlanan ameliyat, hastanede kalmayı gerektirmez. Ameliyat sonunda kulağa 2-3 haftalığına tenisçi bandı takılması gereklidir. Ameliyat esnasında uygulanan kesiler genel olarak kulak arkasında kalır ve estetik soruna yol açabilecek herhangi bir iz oluşmaz. Ameliyat iyileşme sürecinde veya iyileştikten sonra kesinlikle duymayı etkilemez.