Genel Bakış
Jinekomasti, erkeklik ve kadınlık hormonları arasındaki dengesizliğin neden olduğu erkek meme dokusu büyümesidir. Bu meme dokusu büyümesi tek taraflı veya çift taraflı olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Ergenlik döneminde; erkeklerin memelerinde, hormonal nedenlerle büyüme, dolgunluk ve hassasiyet olması doğaldır. Çünkü vücut bir hormon karmaşası içindedir. Geçici olması gereken bu durum, çeşitli nedenlerle kalıcı hale gelirse jinekomasti meydana gelir. Bu dönemde kilo fazlalığı olan erkeklerde jinekomasti gelişme olasılığı daha yüksektir
Jinekomasti Ne Tür Şikayetlere Neden Olur?
Genelde jinekomasti ciddi bir tıbbi sorun yaratmaz ancak bu durum erkekleri sosyal yönden rahatsız eder. Nadiren de olsa;
- Meme dokusunda şişlik
- Meme dokusunda hassasiyet ve ağrı yapabilir.
Ne zaman bir doktora görünmeliyim?
Meme dokusunda aşağıdaki şikayetler var ise;
- Şişme/büyüme
- Ağrı ya da hassasiyet
- Memede akıntı olması halinde doktora başvurun.
Jinekomasti Nedenleri Nelerdir?
Jinekomasti, östrojen ve testosteron hormonu miktarındaki dengesizlikten kaynaklanır. Testosteronun etkilerini azaltan veya östrojen etkilerini artıran koşullardan kaynaklanabilir.
Yaşa Bağlı Hormonal Değişiklikler
- Bebeklerde jinekomasti. Anneden geçen östrojenin etkisiyle 2-3 hafta içerisinde kendi kendine geçen erkek meme dokusu büyümesi görülebilir.
- Ergenlik döneminde jinekomasti. Hormon karmaşasının yaşandığı ergenlik döneminde jinekomasti nispeten sık görülen bir durumdur. Çoğu durumda meme dokusu büyümesi 1-2 yıl içerisinde kendi kendine kaybolur.
- Yetişkinlerde jinekomasti. Jinekomasti görülme sıklığı 50-70 yaşları arasında tekrar zirve yapar. Bu yaş grubunda dört erkekten en az birinde jinekomasti görülür.
İlaçlar ve Alışkanlıklar
Bazı ilaç grupları da jinekomastiye neden olabilir.
- Bazı prostat ilaçları, spironolakton (Aldactone)
- Bazı sporcular tarafından performans artırmak için kullanılan anabolik steroidler ve androjenler
- Bazı antidepresanlar
- Bazı Antibiyotikler
- Kanser tedavileri
- Digoksin ve kalsiyum kanal blokerleri gibi kalp ilaçları
- Metoklopramid (Metpamid)) gibi mide bulantı ilaçları
- Dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu tedavisinde kullanılan amfetaminler
- Alkol
- Esrar
- Eroin
- Metadon
Tıbbi Nedenler
- Hipogonadizm
- Yaşlanma
- Tümörler
- Hipertiroidizm
- Böbrek yetmezliği
- Karaciğer yetmezliği ve siroz
- Yetersiz beslenme ve açlık
Teşhis Nasıl Koyulur?
Doktorunuz size tıbbi ve ilaç geçmişiniz hakkında sorular soracak, ayrıca meme dokunuzun ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesini içeren bir fizik muayene yapacaktır. Estetik Cerrahınız gerekirse sizden bazı kan testleri, radyolojik değerlendirme için filmler (USG, MR gibi) isteyecek, sizi bir Endokrinoloji Uzmanına yönlendirecektir.
Erkeklerde Meme Büyümesi Yapan Başka Nedenler Var mıdır?
Meme dokusunda büyüme yapabilecek diğer durumlar şunlardır;
- Yağlı meme dokusu: Bazı erkeklerde jinekomastiyi taklit eden göğüs yağı vardır. Bu durumda ek değerlendirmeye ihtiyaç duyulmaz.
- Meme kanseri: Erkeklerde görülen meme kanser nadirdir, ancak bir memede büyüme veya sert bir kitle oluşması meme kanseri açısından araştırılmayı gerektirir.
- Meme absesi: Bu, meme dokusunda meydana gelen enfeksiyonudur, beraberinde ateş ve ağrı olabilir.
Tedavide Neler Yapılır?
Erkek meme dokusu büyümesi (jinekomasti) çoğu zaman tedavi olmaksızın kendi kendine düzelir. Ancak jinekomasti kendi kendine düzelmezse ağrı-hassasiyet veya sosyal açıdan bir takım problemler ve utanç duygusu yaratırsa tedavi edilmesi gerekir.
Fazla meme dokusunun Çıkarılması (Jinekomasti Ameliyatı)
Jinekomasti ameliyatı kararı alındığında estetik cerrahınız sizi ayrıntılı olarak değerlendirecek ve sizin tıbbi durumunuza uygun iki yöntemden birini size sunacaktır;
- Liposuction: Bu ameliyat yönteminde bir kanül aracılığıyla vakum uygulanarak fazla olan meme yağ dokusu alınır (Ayrıntılı bilgi için Tedaviler kısmından Liposuction alt başlığını inceleyebilirsiniz).
- Mastektomi Ameliyatı: Bu ameliyat ile meme dokusunu klasik cerrahi yöntemle çıkarılır. Ameliyat genellikle meme dokusu altından yapılan küçük bir kesi ile yapılır.
Ameliyat sonrası iyileşme Süreci Nasıldır?
Liposuction ile Jinekomasti ameliyatı yapılan hastalarda egzersize ve işe dönüş tipik olarak 5-7 gündür. Fazla meme dokusunun cerrahi olarak çıkarılması gereken hastalarda ise rutin aktiviteleri tolere edecek kadar iyileşme 2-4 haftayı bulabilmektedir.
Jinekomasti ameliyatı komplikasyonları Nelerdir?
Jinekomasti ameliyatı çoğu hasta için son derece güvenlidir. Ancak nadiren de olsa bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu komplikasyonlar; morarma, kanama, sıvı toplanması, kontur düzensizlikleri, görünür yara izi, meme uçlarında uyuşma, meme uçlarının içe dönmesi, meme cildi gevşeklik-sarkma oluşması ve asimetri oluşması olarak sayılabilir.