Yüzün estetik olarak en dikkat çeken yapısı olan burun, koku alma hissinin yanında soluduğumuz havayı ısıtma, temizleme ve nemlendirme gibi çok önemli görevlere de sahiptir. Burnun yeniden şekillendirildiği rinoplasti ameliyatı, estetik cerrahide en fazla tercih edilen operasyonlar arasındadır. Gerek solunum sorunlarının giderilmesi, gerekse burun şeklinin düzeltilmesi için herkes bu operasyonlara ilgi göstermektedir. Burnun estetik görünümünü düzelten ameliyatlara ”Rinoplasti” denilirken solunum sıkıntısı nedeniyle yapılan ameliyatlara i ”Septoplasti” denilmektedir. ”Septorinoplasti” ameliyatında ise hem burnun estetik şekilde düzeltilmesi hem de burun fonksiyonlarının korunması, solunum sorunlarının giderilmesi hedeflenir.
Bu ameliyat, fiziki görünüşünüzü değiştirerek kendinize olan güveninizi arttırabilir ancak ameliyat olmaya karar vermeden önce beklentilerinizi çok iyi düşünmeniz ve bunu doktorunuzla paylaşmanız gerekir.
Rinoplasti için en uygun adaylar mükemmel bir sonuç için değil, burun görünümünü düzeltme amacıyla başvuranlardır. Ameliyatın başarısı cerrahın bilgi, beceri ve tecrübesinin yanında hastanın yaşı, genel sağlık durumu, burun cildinin yapısı, burun görünümündeki bozukluğun derecesi, dokuların ve hastaya ait bazı özel problemlerin durumuna bağlıdır.
Operasyonda burun yapısında yapılacak işlemlere uygun olarak lokal anestezi kullanılabileceği gibi, genel anestezi tercihi de yapılabilir. Her ikisinde de hasta acı duymasa da, cerrahın rahat hareketini sağlamak, hastanın da huzursuzluğuna engel olmak için, sıklıkla genel anestezi tercih edilir. Ameliyat sırasında burun derisi; alttaki kıkırdak ve kemik dokulardan ayrılır ve istenen biçime getirilir. Biçimlendirme hastanın problemine ve cerrahın seçtiği tekniğe bağlıdır. Genellikle fazlalık oluşturan doku parçaları çok hassas kesicilerle çıkarılır. Çıkarılan dokular bazen de burnun başka bir kısmında mevcut olan eksikliklerin tamamlanması için kullanılabilir. Burun estetiği ile burnun tepeden tırnağa her şeyini değiştirebilir. Burun kemeri varsa burun kemeri alınır. Genişse daraltma yapılabilir. Dar ise genişletilebilir. Uzunsa kısaltılabilir veya kısa ise uzatılabilir. Burun ucunuz düşükse yüzünüzle uyumlu bir şekilde yükseltilebilir.
Burnumuzdan yeterli nefes alamadığımız zaman geceleri ağzı açık uyuma, horlama, ağız kuruluğu, sabahları yorgun uyanma, efor kapasitesinde azalma, ajitasyon ve sinir, kalp büyümesi, akciğerlerde yorgunluk… gibi vücudumuzda birçok problem oluşabilir. Burun ameliyatı ile daha güzel bir burun yapısına kavuşurken daha iyi nefes alabilmeniz de sağlanmış olur.
Rinoplasti Ameliyatının Riskleri Var mı?
Her cerrahi girişim gibi, rinoplasti operasyonları da risk taşımaktadır. Operasyonun deneyimli burun estetiği uzmanları tarafından yapılması risklerin azaltılmasında etkili olur. Bunun yanında kanama, enfeksiyon, anestezi kaynaklı olan riskler diğer cerrahilerde olduğu gibi her zaman oluşabilir. Rinoplasti tekniğine göre, ameliyat sonucunda kalacak iz farklı olur. Kapalı rinoplasti görünen iz kalmadan tamamlanabilir. Ancak açık rinoplasti operasyonunda minimal belli belirsiz iz kalabilir. Operasyonun ardından revizyon ameliyatı ihtiyacı doğabilir. Bu oran literatürde % 10 – 25 seviyesinde olsa da, bu risk dikkate alınmalıdır. Hastanın hoşnut olmadığı bir burun şekli oluşmuşsa ya da solunum sıkıntısının devam ettiği hallerde yeni bir ameliyat yapılabilir.